Mnoho z nás s nimi prichádza do kontaktu pravdepodobne denne a to je zároveň hlavný dôvod, prečo by ste ich mali začať zbierať. Poznáte však aj ďalšie výhody, prípadne nevýhody zbierania euromincí?

Ak ide o naše platidlo – euromince, zberateľský materiál je veľmi dobre a ľahko dostupný širokej verejnosti. Prevedení euromincí je v obehu naozaj veľké množstvo a stále pribúdajú ďalšie, vďaka spoločnému európskemu platidlu. Základ zbierky si tak viete vytvoriť doslova behom chvíľky alebo niekoľkých dní. Mali by ste im venovať svoju pozornosť?
Zberateľské 2 eurové mince
Zbierať euromince?

Výhody a nevýhody zbierania euromincí

Prečo by ste mali začať so zbieraním euromincí? Dôvodov je hneď niekoľko, všetky sme zhrnuli do niekoľkých bodov, ktoré by ste mali poznať a pri vašom rozhodovaní zvážiť.

  • Výborná dostupnosť zberateľského materiálu, keďže s týmito mincami prichádzame všetci do kontaktu pravdepodobne denne,
  • stále sú v obehu aj prvé ročníky a prvé mincové návrhy euromincí (niektoré krajiny ich rokmi obmenili),
  • neustále pribúdajú nové a nové razby, zbierku stále môžete priebežne dopĺňať o nové mince,
  • zamerať sa môžete na pamätné 2 eurové mince, zbierať štandardné 2€ mince alebo rozšíriť váš záujem o všetky euromince, taktiež môžete zbierať euromince podľa jednotlivých mincovní či hľadať prípadné chyborazby,
  • aj pamätné 2 eurové mince môžete nájsť v bežnom peňažnom obehu,
  • ak zbierate mince z obehu, nemusí vás ani jedna minca stáť viac ako je jej nominálna hodnota,
  • takáto zbierka má vysokú likviditu, keďže mince viete minúť v nominálnej hodnote v bežnom platobnom styku.
  • Kvalitné uskladnenie ako je uloženie do plastových kapslí a následne do mincových kaziet, albumov a podobne môže byť vo výsledku drahšie, ako je samotná nominálna hodnota týchto mincí, najmä pri centových eurominciach.
  • pre vysoký počet razieb a ľahkú dostupnosť mincového materiálu sú tieto mince len v malej obľube u zberateľov mincí,
  • skompletizovanie zbierky celej eurozóny len z obehu nebude pravdepodobne možné, keďže niektoré, najmä menšie štáty, vydávajú svoje mince v nízkom náklade alebo mince nevydávajú do bežného obehu,
  • pri nákupe mincí v stave UNC (mince, ktoré nikdy neboli v obehu) alebo mincí razených v menších nákladoch, musíte rátať s vyššími cenami,
  • vzhľadom na ľahkú dostupnosť mincového materiálu aj vysoký počet razieb môže byť prípadné zhodnotenie následným predajom ťažšie.
Pamätajte si: Vďaka dostupnosti mincového materiálu z obehu si viete základ zbierky vybudovať v priebehu chvíľky alebo dní. Ak zbierate mince z obehu, nemusí vás ani jedna minca stáť viac ako je jej nominálna hodnota.

Ako začať so zbieraním euromincí

Zbieranie euromincí sa v zásade nelíši od zbieraniach iných mincí. Základné rady a tipy sme zhrnuli do článku Zbierka mincí – 30 rád, ako zbierať mince ako numizmatik.

V neposlednom rade, pokiaľ možno ešte neviete, aké mince zbierať celkovo, môže byť práve zbierka euromincí vašou vstupnou bránou do sveta zberateľstva mincí, numizmatiky, histórie, skúmania a bádania. Stačí vynaložiť len malé úsilie a odmenou môže byť časom aj hodnotná zbierka euromincí.